Blog

Blog

 Zo zalig om op een koude zondagnamiddag in de zetel te zitten voor de haard met een dekentje, tasje thee en een aantal goede boeken over authenticiteit. Mijn voornemen voor 2017 om meer van zo’n momenten in te plannen. Dit geeft zoveel energie.

Recente boeken die het lezen zeker waard zijn: de kwetsbare leider van Joost Callens (2015), Soulmade, bezieling op het werk van Rik De Wulf (2015) en ruimte voor het onverwachte van Katrien Ruytjens en Ellen Van Stichel (2016).

Als ik deze boeken met elkaar verbindt komt het beeld van de medaille sterk naar voren als het om authenticiteit gaat. Het gaat om het oprecht laten zien wie je bent en wat je kunt, worden wie je bent. Het gaat om zelfkennis, het bewust zijn van je talenten en drijfveren en daar naar leven. Maar een medaile heeft ook een keerzijde. Joost Callens spreekt over de kwetsbare leider. ‘Alleen als de keerzijde van de medaille er ook mag zijn, is er een medaille’.  Authenticiteit betekent zowel je kracht als kwetsbaarheid laten zien. Je kan niet alles weten en kunnen. Het is belangrijk om mensen ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn. Elke medaille heeft een keerzijde, en beide zijden zijn even groot. Het boek van Brené Brown ‘de kracht van kwetsbaarheid’ (2012) sluit hier mooi bij aan en is ook een aanrader.

In het boek ‘ruimte voor het onverwachte’ wordt nog een extra dimensie meegegeven : misschien kunnen we ook leren naar de rand van de medaille te kijken. Wie dat doet, krijgt in het oog dat dat de medaille twee kanten heeft én een rand die de twee verbindt. Een moeilijke situatie is niet eenzijdig negatief maar biedt ook kansen. Wie naar de rand kijkt, ziet dat er een uitdaging in steekt om er het beste van te maken.