Blog

Blog

Slecht nieuws

 

Is dit ook herkenbaar voor jou?

Je irriteert je al lang aan iemand zijn gedrag maar durft het niet te zeggen. Je denkt dat je de wind van voren gaat krijgen.

Je durft geen knoop door te hakken omdat je de ander niet wil kwetsen.

Je weet dat je de ander heel veel verdriet zal doen als je de waarheid vertelt.

Je bent bang dat het nooit meer hetzelfde zal zijn en zwijgt liever voor de lieve vrede.

Hoe sterker de (positieve) band tussen mensen, hoe moeilijker het vaak is om slecht nieuws te brengen. We vrezen dat door de inhoud van de boodschap de goede relatie op de helling komt te staan.

Het kan zijn dat de ander zich niet bewust is van zijn (negatief) gedrag. Ofwel heeft hij/zij goede bedoelingen en komt dit verkeerd over. Zo herinner ik me mijn eerste weken als trainer-consulent. De administratieve medewerkers suggereerden om zoveel mogelijk opdrachten door te geven via het postbakje dat op hun bureel stond. Ik deed telkens een babbeltje tot een medewerker aangaf dat ik hen hierdoor stoorde. Het was even schrikken, maar het hielp wel.  Ik was me er niet van bewust dat het goed bedoeld praatje vervelend voor hen was.

Het is een kunst om op een goede manier slecht nieuws te brengen. Deze vijf tips kunnen hierbij helpen:

  1. Start als volgt: ‘Ik vind het moeilijk om het je te zeggen, maar ik vind het belangrijk dat ik het zeg …’.
  2. Stel de mededeling niet uit. Hoe moeilijker de boodschap is, hoe sneller je tot de essentie moet komen bv. we hebben slecht nieuws, we moeten de samenwerking stop zetten.
  3. Wees duidelijk en zeg waar het op staat. Verbloem de zaken niet door subtiele hints of insinuaties te geven die vaak niet begrepen worden.
  4. Blijf rustig en blijf bij je standpunt. Herhaal de boodschap en breng geen nieuwe elementen die voor discussie of afleiding kunnen zorgen. Je kan eventueel wel je beslissing verantwoorden.
  5. Hou contact en volg de situatie op. Zie hoe de boodschap overkomt en kijk wat de ander hiermee doet. Soms kan slecht nieuws ook goed nieuws zijn bv. de ander is net opgelucht dat er een stap gezet wordt.

Succes ermee!