Blog

Blog

Luisteren

Belgen brengen 7 olympische medailles mee naar huis. Knappe prestaties van onze atleten in Tokio 2020! Een medaille bekroont de jarenlange motivatie en inspanningen om het vooropgezette doel te bereiken.

Welke medaille draag jij?

Het beeld van de medaille komt sterk naar voren als we het hebben over authenticiteit en zelfontplooiing. Het gaat dan om het oprecht laten zien wie je bent en wat je kunt. Worden wie je bent. Zelfkennis, het bewust zijn van je talenten en drijfveren en daar naar leven.

Een medaille heeft een keerzijde

Een medaille heeft ook een keerzijde. Joost Callens spreekt over de kwetsbare leider (Lannoo, 2015). Alleen als de keerzijde van de medaille er ook mag zijn, is er een medaille.’ Authenticiteit betekent zowel je kracht als kwetsbaarheid laten zien. Je weet en kan niet alles. Focussen op je doel betekent dat je hiervoor heel wat inspanningen moet doen, keuzes maken, twijfels overwinnen, vallen én terug opstaan. Het is belangrijk om mensen ruimte te geven om zichzelf te zijn. Elke medaille heeft een keerzijde en beide zijden zijn even groot.

Rand van de medaille

In het boek ‘Ruimte voor het onverwachte’ (Lannoo, 2016) geven Katrien Ruytjens en Ellen Van Stichel nog een extra dimensie mee. Misschien moeten we ook leren kijken naar de rand van de medaille en het geheel aanschouwen. Wie dat doet, krijgt in het oog dat de medaille twee kanten heeft én een rand die de twee verbindt. Een moeilijke situatie is niet eenzijdig negatief maar biedt ook kansen. Wie naar de rand kijkt, ziet dat er een uitdagingen zijn om er het beste van te maken.

Het is dus de kunst om in een moeilijke situatie niet alleen naar het negatieve te kijken. In plaats van je af te vragen waarom jou dit overkomt, kijk je naar wat er nog wel lukt. Welke nieuw kansen liggen er als je voelt gefaald te hebben? Geen zelfmedelijden, maar reflecteren ‘Wat leer ik hier uit, wat doe ik ermee?’ En zo zet je opnieuw stappen om de beste versie van jezelf te worden.

Veel succes ermee!