Blog

Blog

laatste indruk

Laatste indruk blijft hangen

Dat een eerste indruk belangrijk is, daar ben je het wellicht mee eens. Ben je ook overtuigd dat de laatste indruk even belangrijk is? Het bepaalt of je blijvend een goede indruk wekt of vormt van iemand of van een organisatie. Het gaat om een ontmoeting, telefoongesprek, presentatie, date, sollicitatiegesprek of een exitgesprek. Het laatste deel van een ervaring of gesprek blijft hangen.

Duurzame relaties

Hoe verlaat je een ruimte? Hoe rond je een gesprek af? Sluit je een presentatie krachtig af? Neem je bewust afscheid van familie, vrienden en/of collega’s?  Sta je soms wat te draaien en te stamelen voor je vertrek? In het opbouwen van sterke sociale relaties geef je een goede laatste indruk. Als deze kleine reacties ontbreken, vragen mensen zich af of het wel goed (genoeg) was. Een vreemd gevoel blijft dan over.

Vijf praktische tips voor een goede laatste indruk

  1. Je rond een gesprek af door oog te hebben voor het non-verbale en het verbale. Zo ga je richting de uitgang, doe je je boeken toe, vraag je naar contactgegevens om te bellen of te mailen of maak je een nieuwe afspraak.
  2. Je neemt bewust afscheid nemen door dag te zeggen of te wuiven. Wens collega’s een fijne avond of weekend. Je vraagt bv. naar de weekendplannen om vervolgens hen veel succes of plezier te wensen.
  3. Eindig een presentatie met een samenvatting, een beeld of een quote. Of trekt nog even de aandacht door te zeggen ‘Nog één ding wil ik je meegeven …’, gevolgd door een inspirerende uitspraak die past bij je verhaal.
  4. Stuur zowel in formele als informele contacten nadien nog online een berichtje om iemand te bedanken voor het constructief overleg of voor de fijne avond.
  5. Bedank en waardeer mensen bij een sollicitatie- of exitgesprek voor de interesse in het bedrijf of voor het werk dat ze geleverd hebben. Dit draagt bij tot het opbouwen van sterke relaties en het heeft een positief effect op je bedrijfsimago.

Ik hoop dat ik een goede indruk heb achtergelaten. Nog een mooie dag verder!