Blog

Blog

smile

1 maart 2022. Internationale complimentendag

Enkele dagen geleden stuurde een cursist het volgend mailtje:  ‘Beste Karen, deze feedback is nog leuker dan een cadeautje’. Dit illustreert dat een persoonlijk compliment niet te koop is, maar wel van enorme betekenis is voor wie het krijgt. Een eerlijke waardering geeft mensen energie en maakt gelukkig. Toch is het niet altijd makkelijk om complimenten te geven én te ontvangen. We geven je hieronder enkele tips.

Hoe geef je complimenten?

Wellicht wil je niet overkomen als iemand die overdreven vriendelijk is of niet oprecht lijkt. Vandaar dat we vaak karig zijn met het geven van complimenten. Het gaat om op het juiste moment de juiste woorden te vinden om positief gedrag van iemand te bevestigen en te waarderen. Hoe doe je dat?

  • Zie en benoem het positief gedrag dat iemand stelt. Dit alleen al opmerken is vaak al voldoende bv. de kamers waren netjes in orde, de facturen zijn tijdig verstuurd, je hebt deze taak prima gedaan.
  • Sterker is als je ook het effect van dit positief gedrag benoemt bv. de klanten waren tevreden omdat je extra informatie hebt doorgestuurd, door al het voorbereidend werk waren we de dag zelf veel rustiger waardoor alles zeer vlot verlopen is.
  • Geef een compliment altijd persoonlijk. Als een medewerker niet graag in de belangstelling staat, spreek je hem of haar individueel aan. Iemand persoonlijk een compliment geven in een groep kan krachtig zijn, maar heeft ook altijd een effect op anderen. Waarom krijgt die medewerker een compliment en ik niet? Wees je hiervan bewust.
  • Je waardeert het team als groep voor een opdracht die ze als team goed hebben uitgevoerd. Hiermee bevestig je het belang dat je hecht aan teamwerking bv. we hebben dit als team tot een goed einde gebracht, bedankt voor de inbreng van eenieder.
  • Je uit op verschillende manieren je waardering bv. via dagdagelijkse opmerkingen, een mailtje, sms, kaartje, een kleine symbolische attentie. Overdrijf wel niet en wees oprecht anders komt het onecht of verkeerd over.

Hoe ontvang je complimenten?

Heel wat mensen vinden het moeilijk om complimenten te ontvangen. Je staat niet graag in de belangstelling, het overvalt je, je vindt dat je gewoon maar doet wat van je verwacht wordt, je weet je geen houding te geven, je wil niet arrogant overkomen. Dit is bijzonder jammer omdat je hiermee het goed bedoelde compliment van de ander onderuit haalt. Hoe ontvang je een compliment?

  • Zeg gewoon oprecht ‘dank je wel’, niet meer of niet minder.
  • Wees even trots en blij voor jezelf. Ga het compliment niet afzwakken door te zeggen dat het toch normaal is of geen moeite kost want hierdoor bagatelliseer je het compliment. Zeg dat je het fijn vindt om dat te horen.
  • Besef dat je met het goed ontvangen van een compliment, ook de gever een goed gevoel geeft, waardoor het wederzijds respect groeit bv. dank je, fijn om dat te horen, ik kijk al uit naar onze volgende samenkomst.
  • Denk ook na hoe je na het krijgen van een compliment ook de andere een compliment terug geeft. Dit hoeft niet onmiddellijk want dan komt het over alsof je de aandacht van je wil afwenden.
  • Pas je lichaamshouding aan en geef met je houding een zelfverzekerde indruk. Als je begint te blozen, naar de grond te kijken of zo snel mogelijk wil weggaan, ontmoedig je de gever om in het vervolg je nog een compliment te geven omdat hij of zij je niet in verlegenheid wil brengen.

Veel succes alvast met het geven en ontvangen van complimenten!