Blog

Blog

Stoel

 

Vorige week waren we aan het wachten op de directeur. Een medewerker maakte me erop attent dat ik op de stoel van de directeur zat, wat ik als externe coach niet kon weten. Gelukkig kon ik me nog ergens anders plaatsen …

 Onlangs zei mijn buurvrouw dat het toch niet gepast was om vooraan in de kerk te gaan zitten als je niet regelmatig naar de mis gaat …

 Een vriend kreeg een nieuwe bureaustoel op zijn werk, met armleuning omwille van zijn promotie!

We staan er meestal niet bij stil, maar vaak gaan we steeds weer op dezelfde stoel zitten.

Waar zit je thuis aan tafel? Dicht tegen de keuken of aan het raam? Durf je weleens te veranderen van plaats? Welke reacties krijg je dan? Wie gaat thuis in de sofa zitten en wie in de relax?

Op welke stoel zit je in een vergadering? Aan het hoofd van de tafel? In het midden? Met collega’s aan de andere kant van de leidinggevenden of tussen collega’s waarmee je goed kan opschieten? Hoe je je positioneert heeft bewust of onbewust invloed op het verloop van de vergadering.

Zit je in een functioneringsgesprek naast elkaar of recht tegenover elkaar? Wat is het meest comfortabel? Tegenover elkaar zitten kan een gevoel van tweedeling geven, terwijl het naast elkaar gaan zitten meer verbondenheid kan creëren.

Ga je in een opleiding vooraan of achteraan zitten? Ga je zitten naast mensen die je kent of juist niet? Je kan als lesgever er bewust voor zorgen dat medewerkers niet altijd op dezelfde plaats zitten om hen uit hun comfortzone te halen.  Zo kunnen er nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden ontstaan.

Wees je er van bewust dat je niet zomaar ergens gaat zitten!