Blog

Blog

Schermafbeelding 2021-11-16 om 10.29.24

Mijn Werkbalans Wil je als leidinggevende de vinger aan de pols houden van je medewerkers? Maak je je weleens zorgen of ze nog goed in hun vel zitten? Wens je een gesprek op een laagdrempelige en eenvoudige manier om het functioneren te bespreken?

Mijn Werkbalans is een eenvoudige en handige tool om snel het welzijn van je mensen in te schatten. Door middel van 21 kaartjes die ofwel rood of groen kleuren, krijg je zicht op de elementen in het werk die energie geven of vreten. Het resultaat is een visueel beeld dat aanzet om punten verder te bespreken en nadien op te volgen.

Een werkbord met 21 kaartjes

Mijn Werkbalans nodigt uit om verschillende factoren die invloed hebben op de werkbalans te bespreken. Het gaat om werkdruk, werkinhoud, beslissingsruimte, groeikansen, jobzekerheid, sociale steun van leidinggevenden en collega’s.

De kaartjes bevatten zinnen. In het groen verwijzen ze naar een positieve beoordeling, in het rood naar een negatieve beoordeling. Elke kaartje is gelinkt aan een plaats op het werkbord. Zo krijg je snel een beeld van Mijn Werkbalans en weet je wat er speelt bij de medewerker.

Medewerker dreigt uit te vallen

Op de foto zie je het beeld van een medewerker die dreigt uit te vallen. Mijn Werkbalans toont meer groene dan rode kaartjes. Dit bevestigt dat deze medewerker niet weg wil uit het bedrijf. Toch is ze niet tevreden. Ze heeft het gevoel dat ze in het team voor heel wat zaken moet opdraaien. Haar collega’s leunen sterk op haar en ze krijgt hiervoor weinig waardering. De leidinggevende is hiervan op de hoogte maar doet te weinig om dit te veranderen. Het gevolg hiervan is hoge werkdruk en nog weinig plezier in het werk. Er is wel jobzekerheid, maar ze ervaart weinig vooruitzichten dat deze situatie zal veranderen.

Dit inzicht maakt een diepgaand gesprek tussen de leidinggevende en medewerker mogelijk. De linken tussen de verschillende aspecten van het werk maken zichtbaar waar het knelt en welke acties nodig zijn om dit aan te pakken. Mijn Werkbalans is een sterke tool om inzichten om te zetten naar concrete acties zodat medewerkers gemotiveerd aan het werk blijven.

Succes verzekerd

De tool biedt heel wat voordelen, waardoor Mijn Werkbalans in vele bedrijven goed ingeburgerd is.

  • Eenvoudige tool, houvast voor de leidinggevende bij gesprekken
  • Sterk beeld dat meer zegt dan 1000 woorden
  • Kaartjes geven taal om te spreken over alle aspecten van de job
  • Samen naar het beeld kijkt geeft afstand en ruimte in denken
  • Zet aan tot reflectie en actie

Wil je met de tool aan de slag? Bestellen kan via deze link Mijn Werkbalans .