Blog

Blog

Balans opmaken

Picasso had in 1932 de behoefte na 30 jaar als kunstenaar te hebben gewerkt om een inventaris te maken van zijn schilderijen, sculpturen, tekeningen, … om er zo een overzichtstentoonstelling van te maken.

Lore (45) weet het allemaal niet meer. Haar perfectionisme en te willen pleasen voor iedereen maakt dat ze zichzelf kwijt is. Ze weet niet goed meer wat ze wil en ze twijfelt of haar werk en haar leven nog wel bij haar past. In coaching wil ze de balans opmaken.

Hoe komt het dat we geneigd zijn om regelmatig te reflecteren over het verleden en om goede voornemens te maken voor de toekomst?

Balans opmaken

Veel mensen voelen de behoefte om regelmatig een balans op te maken van hun leven. En dat is een goede zaak, want het is nuttig om even stil te staan bij wat je belangrijk vindt, wat jou gelukkig maakt en je daarop te richten. Vaak gebeurt dat naar aanleiding van bepaalde periodes in het jaar.  Aan het begin van een nieuw kalenderjaar bijvoorbeeld staan veel mensen stil bij hun huidige manier van leven. Wat vinden ze wel of niet fijn, wat zijn hun goede voornemens? Ook na de zomervakantie gaan mensen hun leven evalueren, zeker wanneer ze er tegen opzien om weer te gaan werken.

Mijlpalen

Daarnaast zijn er enkele scharnierpunten in je leven die je ertoe aanzetten om alles op een rijtje te zetten. Wanneer de kinderen het huis uitgaan, dan staat de ouder-kindrelatie minder centraal en komt er weer meer ruimte voor de partnerrelatie. Vele koppels stellen zich dan de vraag hoe het verder moet met hen. De ‘lege-nestperiode’ kan het einde betekenen van een koppel, wanneer ze beseffen dat ze elkaar niet veel meer te bieden hebben, maar het kan evengoed een start zijn om weer in elkaar te investeren. Een andere situatie is met pensioen gaan. Ook hier is het goed om een fase mooi af te sluiten en de toekomst nieuwe kansen te geven. Na je pensioen zijn er nog heel veel dingen mogelijk, zoals een nieuwe hobby, vrijwilligerswerk, op reis gaan.

Ingrijpende gebeurtenissen

Mensen komen vooral in beweging als er iets gebeurt dat ze niet hadden verwacht. Iemand die nabij is, komt plots te overlijden of wordt ernstig ziek. Een onverwacht ontslag. Een partner die het niet meer ziet zitten of je voelt je aangetrokken tot iemand anders. Een midlife crisis die je doet afvragen of het dit nu het leven is dat je jezelf had vooropgesteld.

Hoe aanpakken?

1. Waar sta je nu?

Als je een balans wil opmaken, is het nuttig om stil te staan bij de huidige situatie. Wat vind je belangrijk en hoe tevreden ben je over de verschillende levensdomeinen: werk, je partner, je gezin, me-time, huishouden, relaties met vrienden en familie. Een score van 0 tot 10 geeft je snel inzicht.

2. Waar wil je naartoe?

Wat wil je bereiken op de verschillende levensdomeinen en hoe ziet dit er dan concreet uit?

Hoe duidelijker je dit beeld maakt in je hoofd en in je hart, hoe makkelijker het zal zijn om dit te realiseren. Het maken van een moodboard is hiervoor een handig hulpmiddel.Stap voor stap

3. Acties

Je maakt een realistisch plan met haalbare stappen om je doelen te bereiken bv. met je leidinggevende spreken over je verwachtingen, met je partner afspreken om maandelijks samen iets leuk te gaan doen, je aansluiten bij een sportclub … Neem regelmatig de tijd om te reflecteren of je de juiste keuzes maakt en dit je gelukkig maakt.

Eigen bucket list

Begin 2016 startte ik mijn zelfstandige coachingspraktijk. Het was zoeken naar een nieuw evenwicht op het moment dat de kinderen gingen verder studeren. Bij mijn afscheid op het werk kreeg ik van een collega een handgemaakt schriftje. Sindsdien noteer ik elk jaar tien acties voor mezelf. Bijvoorbeeld één maand zonder alcohol, een boek schrijven, een weekend zonder sociale media, een langdurige opleiding volgen, een weekendje weg met het gezin … Het helpt om focus te houden. Twee keer per jaar neem ik de tijd om hierover te reflecteren en te noteren wat me al dan niet lukt en welk gevoel het me geeft. Het is mijn houvast om bezig te zijn met de dingen die voor mij het verschil maken.

Meer lezen

Mijn Werkbalans. Tool voor loopbaancoaches, HRM-ers, leidinggevenden en medewerkers (Annick Jehaes & Karen Van den Broeck, Garant, 2017)

Het lege Nest. De relatiecoach biedt inzichten en kansen (Karen Van den Broeck, Garant, 2017)

#SamenVerderNaOverspel. Inzichten en kansen voor koppels (Karen Van den Broeck, Gompel&Svacina, 2020)